Data besparen? Gebruik deze 3 handige tips!

Ben je vaak snel door je internetbundel heen? Of wil je op je mobiele kosten besparen door voor een kleinere bundel te kiezen / minder beltegoed te gebruiken? De meest voor de hand liggende optie is dan natuurlijk om te proberen zoveel mogelijk data te besparen. Dit kan op meerdere manieren. In dit artikel lees je drie handige tips voor het besparen van data!

1. Filmpjes vermijden of op lagere kwaliteit

Als er één toepassing van mobiele telefonie is dat veel data verbruikt, zijn het wel filmpjes. Of het nou streamen of gewoon kijken via bijvoorbeeld YouTube betreft: video’s consumeren veel MB’s.

Een goede manier om data te besparen, is dan ook om filmpjes alleen te kijken wanneer je op een WiFi-netwerk zit. Toch is dit natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Soms is het even niet anders en heb je een filmpje op dat moment nodig, of misschien wil je gewoon onderweg een serie aanzetten. Het beste wat je dan kunt doen, is de videokwaliteit verlagen. 

Hoe lager de videokwaliteit, hoe minder data je verbruikt. Natuurlijk wil je niet letterlijk de pixels kunnen tellen, maar door bijvoorbeeld van 1080p naar 720p te gaan, zul je al een vrij groot verschil merken in dataverbruik.

2. Mobiel internet uitschakelen

Het klinkt misschien iets te simpel, maar toch wordt het vaak genoeg vergeten: mobiel internet uitschakelen. Laat je dit wel aan staan, dan kan je telefoon ‘op de achtergrond’ data verbruiken. Dit houdt in dat bijvoorbeeld bepaalde applicaties die misschien nog aan staan, uit zichzelf MB’s verbruiken.

Heb je een abonnement, dan kunnen er MB’s van je bundel af gaan. In het geval van prepaid internet, zal er sprake zijn van verminderd beltegoed. Dit voorkom je dus door mobiel internet uit te schakelen. Je kunt het weer aan zetten wanneer je het daadwerkelijk nodig hebt.

Extra tip: Besparen op je prepaid kosten? Dit kan door voor een goedkopere provider te kiezen. Lees hier alles over op PrepaidSimkaart.net.

3. Aanzetten van ‘Databesparing’

Een laatste handige tip is het aanzetten van de optie ‘Databesparing’ op je toestel. Deze functie zorgt voor een aantal veranderingen. Een van deze veranderingen is dat het automatisch downloaden wordt uitgeschakeld. Ook worden updates verbroken. Dergelijke veranderingen zorgen ervoor dat er minder data wordt verbruikt.

Iedere smartphone heeft tegenwoordig wel een dergelijke functie. Waar je het precies kunt vinden, verschilt wel per telefoon. Zo is het op de meeste iPhones te vinden onder ‘Mobiel netwerk’, terwijl het op Android-telefoons vaak te vinden is onder ‘Netwerk en internet’. In beide gevallen navigeer je dus wel naar de instellingen van je telefoon.