Hoe interessant is het verzekeren van een boot?

Er is door de jaren heen reeds heel wat gezegd evenals geschreven over het al dan niet moeten (of willen) verzekeren van een boot. Voor heel wat mensen geldt dat ze er vele jaren voor hebben gekozen om geen dergelijke verzekering af te sluiten. Dat was het gevolg van het feit dat er toch geen wettelijke verplichting voor geldt. Dit gezegd hebbende benadrukken experten vaak dat dit niet helemaal correct is. Bovendien benadrukken zij eveneens de aanzienlijke waarde die aan boten hangt waardoor het toch echt verstandig is om ze van een verzekering te voorzien. Hoe zit dus nu eigenlijk precies? Is een boot verzekeren in de praktijk nu wel of niet aan te raden? Het antwoord ontdek je hieronder!

Is het verzekeren van een boot nu verplicht of niet?

Laat ons het in eerste instantie even hebben over of het verzekeren van een boot verplicht is of niet. Dit is een vraag welke niet zo eenvoudig kan worden beantwoord. In eerste instantie geldt hier in Nederland namelijk dat het afsluiten van een bootverzekering niet wettelijk is verplicht. In andere landen geldt er echter wel een verplichting voor. Het gaat hierbij dan om landen als bijvoorbeeld:

  • Kroatië;
  • Spanje;
  • Griekenland;

Dat er hier in Nederland nog geen wettelijke verplichting bestaat voor wat het verzekeren van een boot betreft betekent daarom nog niet dat er niet op een andere manier sprake kan zijn van een verplichting. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer er deelgenomen wordt aan een wedstrijd of wanneer je wenst aan te meren in bijvoorbeeld een haven.

Hoe kan je een bootverzekering precies afsluiten?

Wil je graag een bootverzekering afsluiten? Dan is het altijd van belang om er rekening mee te houden dat er hiervoor een keuze kan worden gemaakt uit tal van verschillende mogelijkheden. Het gaat hierbij dan meer bepaald om de onderstaande opties waaruit je kan kiezen:

  1. Een WA-bootverzekering;
  2. Een WA+ beperkt casco bootverzekering;
  3. Een WA+ volledige casco bootverzekering;

Het verzekeren van een boot is dus duidelijk op tal van verschillende manieren mogelijk. Wil je alleen de schade dekken die kan ontstaan aan een derde partij? Dan kies je voor het afsluiten van de WA-verzekering. Is het voor jou belangrijk dat ook de schade aan je eigen boot kan worden gedekt? In dat geval spreekt het voor zich dat het interessant kan zijn om één van de meer uitgebreide exemplaren af te sluiten. Dit is zeker iets om aandacht aan te besteden.

Let op het vaargebied van de verzekering!

Het verzekeren van een boot zorgt er in de praktijk voor dat je ook altijd rekening zal willen (en moeten) houden met het vaargebied waarvan sprake is. Dit vaargebied wordt standaard beperkt tot alleen maar Nederland. Echter is het zo dat ze ook uitgebreider kan worden gemaakt. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een vaargebied dat alle Europese wateren dekt waaronder ook degene in landen waarin wel sprake is van zo’n wettelijke verplichting. Bij het verzekeren van een boot is het altijd van groot belang om rekening te houden met het feit dat, hoe uitgebreider het vaargebied is, des te hoger de premie van de verzekering zal komen te liggen.

Gerelateerde berichten

BTC live koers

Een betrouwbare bron voor real-time bitcoin prijzen

De wereld van cryptocurrency heeft de afgelopen jaren enorm veel aandacht gekregen, met Bitcoin (BTC) als de meest prominente digitale valuta. Als Bitcoin-belegger of crypto-enthousiasteling is het…

geld lenen terugbetalen

Snel geld lenen maar wel vlot weer terugbetalen

Soms is er geen uitstel mogelijk. Je zit dringend verlegen om geld. Je had er gisteren al over moeten beschikken. Je kunt niet langer wachten want dat…